torsdag 19 januari 2017

Rektors meddelande till vårdnadshavarna vid Ungärde skola,

1.
De allra flesta är säkert medvetna om det mobilförbud på Ungärde, som infördes från och med höstterminen 2016. Grundtanken är att skapa den studiero och trygghet för eleverna som de alla har rätt till. Telefonerna har tidigare skapat stora problem och irritation under lektionerna när de på olika sätt använts. Tanken är också, vilket jag tidigare meddelat, att telefonerna mycket väl kan användas i pedagogiska syften, men då med lärarens godkännande.
Resultatet av mobilförbudet är i stort sett mycket gott, då den absoluta merparten av eleverna visar förståelse för förbudet och följer detsamma lojalt. Dock förekommer det elever som bryter mot förbudet medvetet (alla känner till förbudet!). För att stävja missbruket har jag beslutat i samråd med personalen följande: Om man avsiktligt använt mobilen under skoldagen och det inte varit i pedagogiskt syfte enligt ovan, och detta noteras vid tre olika tillfällen, får eleven ifråga kvarsittning.
Skollagen 5 kap. 8 §: ” En lärare eller rektor får besluta att en elev ska stanna kvar i skolan under uppsikt högst en timme efter att skoldagens undervisning har avslutats eller infinna sig högst en timme innan undervisningen börjar”. Vid kvarsittning kommer jag som rektor att i god tid meddela berörd vårdnadshavare om beslutet.
Jag vädjar till Dig som vårdnadshavare att Du stöttar våra beslut och samtalar med Ditt barn om att den grundläggande tanken med mobilförbudet är, att eleverna ska nå högre måluppfyllelse ( är lika med högre betyg) genom att förbudet medför en ökad studiero, ett lugnare klimat under lektion och under rasterna samt en ökad trivsel. Tack för Ditt stöd!

2.
Jag vill redan nu slå ett slag för kommande skolråd tisdagen 13 februari, kl. 18.00-19.30 .
Du kan läsa på annan plats om den tilltänkta organisationsförändringen som kommer
att gälla från 1 april 2017. Vi kommer självklart att diskutera beslutet under skolrådet. Som
vanligt har vi ett stort antal punkter som är angelägna för Dig som vårdnadshavare så vi
hoppas på många besökare! Välkomna och som tidigare håller vi till i musiksalen.

Ungärde 2017-01-18
Stefan Lövgren, tf rektor