onsdag 16 november 2016

Harrys fonduation

"Vi har det så bra här i Lima" 

Idag har vi haft besök av Kalle Strömmer från Harrys i Sälen. Han har berättat om Harrys fonduation. Harrys besökte för många år sedan staden Khayelitsha i Sydafrika. När Kalle klev in i ett dagis fick han en chock. Barn som trängdes i ett litet plåtskjul, 12 familjer delade på en toalett, sex barn som skulle dela på en filt. Där och då bestämde sig Kalle för att göra något. Att bygga ett nytt dagis skulle kosta 70- 80 000kr. Kalle hade inte de pengarna men på något sätt bestämde han sig för att lösa det! Sagt och gjort. Ett nytt dagis byggdes och när Kalle besökte det nya dagiset visade det sig att det hade dubblerats med barn. Ett större dagis behövde byggas. Mer pengar behövdes.
Kalle cyklade då till alla Harrys i Sverige. En resa på över 240 mil! Han utmanade alla Harrys att skänka 5000 kr plus att de i sin tur utmanade fem företag i deras stad att skänka 1000 kr var. Totalt samlade han in 542 000 kr på 28 dagar! 

Idag visade han film och bilder samt berättade hur allt började fram till idag. Det Harrys arbetar med nu, förutom att se till att barnen i Khayelitsha har det bra, är att tandläkarstudenter i Göteborg ska erbjudas att åka ner och göra praktik under 3 veckor i Khayelitsha. Harrys håller nämligen på att bygga upp en tandläkarpraktik i staden.

Eleverna har idag fått sett olika leksaker som barnen i Sydafrika byggt. De har ställt frågor om barnen samt att de har hjälpt Kalle med förslag till vad Harrys framöver kan göra för att samla in mer pengar för att hjälpa barnen i Sydafrika. 

På fredag ska alla elever i år F-3 pärla armband som jag kommer lämna till Kalle. I slutet av januari flyger Kalle tillsammans med Harrys ner till Khayelitsha och lämnar dessa armband.
Vill ni läsa mer om Harrys foundation och se bilder därifrån så gå in på Harrys hemsida.