torsdag 16 februari 2017


Besökspolicy vid Ungärde skola i Malung-Sälens kommun att gälla från och med 2017- 02-13, att gälla under skoltid

Skolan är en myndighet, vilket innebär att den är skyldig att ta emot besök från enskilda. Det innebär dock inte att allmänheten får vistas fritt på skolområdet. Verksamheten vid en skola sker under kommunens och skolledningens ansvar vilket innebär att de har ett ansvar för elevernas trygghet och säkerhet.
Att vårdnadshavare/föräldrar, företag och organisationer vill besöka skolan kan vara både trevligt och givande. Allt för många besök kan dock göra att lärmiljön för eleverna och även personalens arbetsmiljö påverkas. Barn och elever har rätt till trygghet, studiero och ordning. Personalen har rätt till arbetsro. Detta medför att alla besök, i så stor utsträckning som möjligt, ska planeras i förväg.

Tillträde till verksamhetens lokaler och skolgård:
Ungärde skolas lokaler och skolgård är inte en allmän plats där allmänheten har rätt att vistas som den finner lämpligt. I begreppet ”allmänheten” ingår i detta sammanhang alla som inte går på skolan eller som arbetar där. Även föräldrar och andra anhöriga ingår alltså i begreppet allmänhet.
Rektor beslutar enligt skollagen om skolans ordningsregler och har ansvar för arbetsmiljön. Besök i  verksamheten ska ske efter överenskommelse med rektor och/eller lärare/personal. Detta för att skolan ska veta hur många som befinner sig i lokalerna vid en eventuell utrymning.
På Ungärde skola välkomnar vi besök i verksamheten men vill att nedanstående rutiner följs. Detta för att våra elever och personalen på skolan ska ha en god lär- och arbetsmiljö.

Besök av vårdnadshavare:

·         Kontakta berörd lärare, rektor eller assistenten för att bestämma en tid för mötet
·         Vårdnadshavare träffar skolans personal på den plats som är överenskommet. Kontakta expeditionen om Du är osäker på var mötet ska äga rum. Om Du vill besöka skolan och har gjort upp om detta i förväg enligt ovan ska besöket ske på förmiddagen d.v.s. före skolans lunch. Vi har elever som behöver förberedas för besök, därav detta beslut.

Besök av andra aktörer, företag, föreningar eller organisationer:

  • Besök ska alltid bokas i förväg
  • Kontakta rektor eller assistenten för att se om ett besök kan planeras in.

Expeditionens personal hjälper besökare med upplysningar, råd och vägledning, mottagande och utlämnande av allmänna handlingar m.m. i enlighet med den serviceskyldighet som gäller för myndigheter.

Ungärde 2017-02-13


Stefan Lövgren, tf rektor